søndag 19. februar 2012

Hvetefrie Boller

Fastelaven er over, men jeg måtte selvsagt nok en gang se om jeg kom nærmere den ultimate bolleoppskriften til eget bruk. Så kan man heller huske på den til neste år, eller nyte som vanlige boller i mellomtiden.

I år har jeg latt meg inspirere av Morten Schakenda sin hvetebolleoppskrift. Han har igjen latt seg inspirere av Åpent Bakeri sin oppskrift...

500 gr Schär Mix B
500gr Schär Mix C
150 gr sukker
7 dl havremelk - eller H-melk/soyamelk...
3 ss fiberhusk
15 gr salt
15 gr kardemomme
1 egg (skoldede linfrø - "veganereggehvite" kan brukes som erstatning)
50 gr gjær.
150 gr smør/melkefri margarin i terninger

Rør gjæren ut i kald væske. Pisk fiberhusk inn i væsken. La det svelle i et par minutter.
Ha oppi mel, sukker, kardemomme og salt og rør godt sammen.
Jeg lot kjøkkenmaskinen gå i 5 minutter.

Ha oppi margarin/smøret og bland godt igjen til margarinen er eltet inn i deigen.
Igjen lot jeg kjøkkenmaskinen gå i 5 minutter
Dekk til bakebollen med plast og håndkle og la den stå i romtemperatur og heve til dobbelt størrelse.
Det tok ca 3 timer hos meg.
Rull ut bolleemner i ønsket størrelse, jeg prøvde noen store og noen middels store.
Glutenfrie deiger har en tendens til å sige ut under heving, så vanligvis anbefaler jeg at man ruller bollene til runde baller heller enn å klappe de litt ned. Men i dag ville jeg lage fastelavensboller, og da er det jo enklere med lave boller.
Legg de på stekebrett dekket med bakepapir, og sett brettet til etterheving. Pass på å dekke bollene med plast så de ikke tørker ut, det hindrer hevingen.
 La de heve til dobbelt størrelse. Så tar du og pensler bollene med egg - eller sukkervann om du skal lage eggefritt. Pensling er kosmetisk, naturlig glutenfri bakst er i utgangspunktet veldig blek, så pensling får bakeverket til å se bedre ut.

Sett bollene til steking i ca 15 minutter i ovn oppvarmet til 200C.
Så er det bare å la bollene kjøle seg litt ned og så servere med syltetøy og krem - eller spises som vanlige boller. 



Jeg er spent på hvordan resultatet blir etter nedfrysing i noen dager, men varme var de helt himmelske. Helt avkjølte var de gode, men litt "svampaktige" som glutenfri bakst kan bli. Kommer definitivt til å bruke denne oppskrifte igjen :)

torsdag 29. desember 2011

Eltefritt brød

Nå har det vært lenge siden jeg la ut nye op hpskrifter her, men bloggen er alstå ikke død ennå.

Jeg prøvde eltefrie brød i vår med hell, men så glemt hele greia. Nå til jul husket jeg igjen på hvor godt brødet ble og tenkte jeg kunne unne meg dette igjen. Og ettersom eldstemann på 6 år ble vilt begeistret for resultatet så måtte jeg lage nytt brød lenge før jeg egentlig hadde trodd. Jeg lager vanligvis egne brød til han, for han tåler nemlig hvetestivelse.

Hvetestivelse gir jo oftest de luftigste glutenfrie brødene, men dette her er er vel så bra:)

Inspirasjonen min til eltefritt brød kommer fra dette innlegget på Khymos.org -  matkjemibloggen fremfor noen.
Jeg har bearbeidet oppskriften litt, og som den late baker jeg er bruker jeg tørrgjær. Har testet med lik mengde fersk gjær som i hans oppskrift, men synes ikke resultatet blir bedre enn med tørrgjær.

Her er altså min oppskrift:

100 gr havremel (havregryn malt i matmølle)
300 gr Schär Mix B
7 gr salt
1/4 ts tørrgjær (1,5-2 gr)
1 ts xantangummi
400 gr kaldt vann

Ha alt i en bolle og rør det sammen så det blir klumpefritt.
Jeg gjør det for hånd, for deigen er så liten at det er raskest.
Deigen er ganske klissete, og det er meningen.

Dekk til bollen med plast og sett den lunt til heving i romtemperatur.
La den stå i 12 - 20 timer, jo lengre jo bedre.

Hell så deigen ut på en melet flate (og er du like gniten som meg skraper du selvsagt godt ut av bollen...) - nok mel til at deigen ikke klistrer seg fast, men ikke for mye heller.
Trykk deigen flat og brett kantene inn mot midten.
Snu deigen og gjenta prosessen.

Dekk til deigen med et håndkle og la den stå og heve i 2 timer.

Ca 30 minutter før deigen er ferdig hevet forvarmer du ovnen til 230 C og setter en støpejernsgryte med lokk inni. Den skal bli helt varm. Du kan bruke en annen ildfast form med lokk og, men jeg er foretrekker støpejernsgryta mi.

Når deigen er ferdig hevet dumper du den rett ned i den varme pannen med bretten opp.
Sett på lokket og putt gryten inn i ovnen i 30 minutter.
Etter 30 minutter tar du av lokket og lar brødet steke i 15-20 minutter uten lokk.

Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.

Ingen brød blir helt like, men alle er luftige og gode.

 En annen bonus er at selv om det tar lang tid fra du begynner til du får ferdig brød, så er arbeidsmengden for brødet helt minimal. Så lite som 15 minutter totalt.

mandag 25. april 2011

Verdens beste Skillingsboller?

Jeg har laget nesten tilsvarende skillingsboller med hvetestivelse før, og tenkte nå å forsøke med naturlig glutenfritt slik at jeg kunne spise det selv og..

Skillingsboller

50gr gjær eller 1 pk tørrgjær
100gr smeltet melkefri margarin eller smør
5 dl rismelk/havremelk/h-melk
2 strøkne ss fiberhusk
1 egg
75gr sukker (75 gr splenda granulat for sukkerfritt)
1 ts kardemomme
1 ts kanel
1 ts salt
200 gr Schär Mix C
450 gr Schär Mix B

Smelt smør/margarin og hell i melk/rismelk og varm opp til lunkent.
Ha alt i bakebollen og hvisp i fiberhusken.
Bruker du fersk gjær smuldrer og rører ut gjæren i væsken.
La fiberhusken svelle i et minutt eller to.

Ha oppi det tørre, og kjør det hele godt sammen i kjøkkenmaskinen.
Jeg anbefaler alltid å holde igjen ca 30% melmiks (her ca 150gr)  til deigen er blandet godt sammen - dette fordi du ikke alltid trenger alt melet. Når du har kjørt deigen godt tilsetter du litt og litt av restmelet til deigen har fin konsistens. 

Sett deigen tildekket på et lunt sted og la den heve til dobbelt størrelse - ca 30 minutter.

Skrap deigen ut av bollen opp på en melet flate.
Kjevle den ut til litt under 1 cm tykkelse

Smør på et godt lag med smør eller melkefri margarin, ut i alle kantene. Her brukte jeg Soya melkefri - den er mykest og dermed enklest å smøre ut med. 
Strø så godt med sukker over så hele deigen er dekket av sukker (eller bruk splenda granulat om du må ha sukkerfritt).
Så har du på godt med kanel, igjen så hele deigen er dekket.

Ta tak i kanten lengst vekk og rull mot deg til du har en rund pølse.
Del pølsen i tykke skiver - ca 2cm tykke.
Legg de ned på smurt stekeplate, eller på bakepapir. Du kan godt klappe de litt ned når de er på platen.
Strø godt med sukker over, gjerne perlesukket.
Dekk med et klede og sett på et lunt sted for etterheving i 30 minutter.
Sett ovnen på 250C og når skillingsbollene er ferdig hevet setter du de inn midt i ovnen og steker bollene i 
10-12 minutter. de skal bli lett brune på toppen og du kan løfte på en bolle og knipse på den under for å høre om den er passe stekt.

 Jeg har ikke testet hvordan de holder seg i frysen ennå, men selv flere timer etter at de kom ut av ovnen er de luftige og gode :)
Bon apetit!

søndag 6. mars 2011

Fastelavensboller

Ok, litt vel sent - men jeg måtte bare dele denne oppskriften jeg testet ut i dag.
Den er et forsøk på å lage store fluffy boller ved å "jukse" litt med å legge de i form.
Formen er kjøpt på Clas Ohlson til 69,-


Til 5 boller:

285gr Toro Kakemiks
50 gr sukker
1 ts xantangummi
2 dl havremelk
4 ss soft melkefri margarin
1 ts kardemomme
1/2 pakke gjær

Ha alt det tørre i en bolle. Smelt margarinen og ha i havremelken - varm den til det er lunkent.

Kjør i maskinen - eller rør godt sammen, det er såpass små mengder at du nok fint kan røre for hånd.

Deigen skal være godt klissete:

Ta en skje eller slikkepott og fordel deigen i 5 former. Det kan lønne seg å dyppe skjeen i litt vann mellom hver gang.
Når du har fordelt all deigen, dypp skjeen i vann igjen og glatt ut deigen så overflaten er glatt og fin.

Dekk til formen og sett til heving et lunt sted, f.eks. baderomsgulvet, i 50 minutter. Deigen skal altså ikke heve før du har den i formene.

Forvarm ovnen til 220C.
Pensle bollene med egg eller litt nøytral olje for å få litt farge på de.

Stek midt i ovnen i ca 20 minutter.
La de avkjøle på rist.

Pisk havrekremfløte og litt vaniljesukker, del bollene i to og ha krem og syltetøy inni.
Jo mer krem og syltetøy jo bedre... MRK! Tåler du melk smaker jo alt hakket bedre med smør, melk og fløte...
Nyt :)




fredag 4. mars 2011

Gele og bær-kake med nøttebunn

Dette er min definitive favorittkake ved siden av Tiramisou. Frisk og god, og selvsagt usunn så det holder!
Den har vært litt problematisk å få til fri for alle intoleransene - men her er en oppskrift med og uten melk og nøtter.

Vi starter med nøttebunn:

Nøttebunn: 
2 store eggehviter 
100 g sukker 
125 g finhakkede hasselnøtter, mandler eller solsikkefrø om du må ha helt nøttefritt.
1 knivsodd salt 


Pisk eggehvitene stive sammen med saltet. Saltet gjør at eggehvitene skummer fortere.
Tilsett sukkeret litt etter litt mens du pisker.
Til slutt folder du forsiktig nøttene inn i eggehviten.
Hell massen i en velsmurt kakeform og stek på 175C i ca 20 minutter.


Avkjøl bunnen. Du kan godt vaske kakeformen mens bunnen kjøler seg ned, men ingen krise om du lar den være på.


Tilbered en pakke gele med ca 1 dl vann mindre enn i oppskriften. Jeg bruker gjerne hurtigstivnende gele for at det skal gå raskere.


Når bunnen er avkjølt og plassert i formen igjen så har du på et lag med vaniljekrem. Ca 2 dl.
Melkefri vaniljekrem har begynt å dukke opp i handelen, men min favoritt vaniljesaus - Oatley - kan gjøres om til vaniljekrem ved å røre ut en plate gelatin i varmt vann og så tilsette det i vaniljesausen. Rør godt og la den stå kaldt en stund.


Oppå vaniljekremen pynter du så med frosne bær. Jeg legger på så mye bær som jeg kan - det går gjerne med 400 gr skogsbærblanding på en kake.


Når geleen nærmer seg punktet hvor den begynner å stivne heller du geleen over bærene, forsiktig så bærene ikke flyter utover.


Sett kaken kaldt til geleen har stivnet.


Bruk en kniv skyldt godt i varmt vann og skjær rundt kakeformen så kaken løsner. Plasser den på fat og server :)


søndag 9. januar 2011

Bløtkake uten egg, melk, gluten og hvete

I dag var det juletrefest i NCF Hordaland, og en av utfordringene der var å ha kaker som alle kunne spise.
De fleste cøliakere tåler jo hvetestivelse og melk, og utvalget av kaker for disse er ikke noe problem.
Men for de som ikke tåler melk eller egg er det ikke like enkelt.

Jeg har jo ostekaken, den er en sikker vinner. Men det er kjekt med mer å velge mellom - og spesielt for unger kan bløtkake være et populært alternativ,

Så etter en del prøving og feiling fant jeg denne oppskriften her på en nettside jeg ikke lenger har linken til.
Men den fortjener en bloggpost selv om jeg ikke kan ta æren for oppskriften.


Bløtkakebunn uten egg og gluten

Bløtkakebunn/sukkerbunn 
240 g Toro fin kakemiks
195 g sukker
2 toppede ts bakepulver
1 toppet ts vaniljesukker
3 dl havremelk
1,5 dl nøytral olje

Bland alt det tørre og hel i det våte. Pisk godt i maskin i 4-5 minutter.

Smør en kakeform, hell i røren, og putt formen i ovnen på nederste rille på 180-200 grader i ca. 40 min.

Når det har gått 40 minutter tar du en kakepinne (eller annen spiss tynn trepinne) og stikker i midten av kaken. Trekk pinnen raskt ut igjen - er det røre på pinnen lar du kaken stå i noen minutter til før du sjekker igjen.



Avkjøl på rist til den er blitt pase temperert. Del den i to og dynk bunnen med litt sitronsaft eller appelsinjuice.
Fyll med friske bær eller litt godt syltetøy og litt plantekrem.

Denne gangen prøvde jeg soyakremen til Granovita - Cremovita og var veldig fornøyd med både smak og konsistens.

Legg på toppen og pynt med mer krem og friske bær eller annet godt. I dag skulle kaken gå til folk som ikke er veganere - spesielt til barn - så kaken ble pyntet med vanlige seigmenn. Men det er jo enkelt å bytte :)


Kaken ble godt mottatt, men jeg lurer på om litt sitronsaft i bunnen hadde gjort den enda bedre.
Den ideen er hentet fra Vegansamfunnets blogg: http://www.vegansamfunnet.no/blotkake/
Deres oppskrift ser og bra ut, bytt ut hvetemelet med Toro fin kakemiks og du har et bra alternativ - den oppskriften skal jeg prøve en annen gang. :)


fredag 17. desember 2010

O julekaker med din glede

Det er relativt takknemmelig å være cøliaker i jula, julekaker blir oftest bare bedre av å bytte ut hvetemelet med glutenfrie mikser. Men det er jo gjerne litt verre med melkefrie og eggefrie alternativer - for å ikke snakke om nøttefrie alternativ.

Men her har du noen oppskrifter som godt mulig fremkaller spørsmålet "Neimen kan du spise disse da?"

Pepperkaker
(et "must" for meg iallefall) - denne oppskriften kaller jeg "Jørgen Hattemakers pepperkaker". En forbedret utgave av en oppskrift min mor så på NRK en gang på 70-tallet :)


125 gr mørk sirup 
125 gr sukker
0,5 dl vann
1 ts pepper
½ ts tørket ingefær
130 gr margarin (melkefri melange er det jeg bruker)
375 gr Toro fin kakemiks (1 pose)
1 ts xantangummi (kan sløyfes, men jeg synes deigen blir hakket bedre med det i )

Kok opp sirup, sukker vann og krydder, slå det over margarinen og rør inn melet.
Dette kan du gjøre for hånd, men går og fint i en kjøkkenmaskin.

La deigen stå kaldt til neste dag.

Når du tar deigen ut av bollen - del den opp i mindre emner og jobb litt med den så den blir god og myk.
Kjevle deigen tynn - den er ganske feit så du trenger lite mel på bordet - men bruk gjerne litt jyttemel til utbakingen.

Disse pepperkakene hever seg ikke, men skal bli knasende sprø. Derfor er det lurt at de er ganske tynne. 



Stekes på ca 170C i ca 10-15 minutter 

Legg på rist for avkjøling - og i metallboks for oppbevaring til jul...



Kakemenn
Disse er så gode at vi gjerne kan spise opp en porsjon før jul... Løsning: Bak en porsjon til.


200 gr sukker
150 gr smør eller margarin (melange melkefri er bra her)
3 dl lettrømme - eller 1 boks tofutti sour supreme
1 ts hornsalt
500 gr Semper fin melmix (grønn/naturlig fri for gluten) - eller tilsvarende mengde Toro Lys melmiks
1 ts vaniljesukker

Smelt smør/margarin. Rør sukkeret ut i smøret. 
Hell smør og sukker over i en bolle.
Bland så i rømmen.

Sikt hornsaltet i røren og tilsett melet litt om gangen til deigen blir fast. Bland alt godt sammen.
Du kan godt blande denne deigen for hånd.

La deigen hvile i en halv time.

Kjevle deigen til en ca ½ cm tykk leiv. Trykk ut kakemennfigurer.

Stekes midt i ovnen på 175C i ca 10 minutter.

Kakemennene skal være hvite eller lyse i fargen - noe som forøvrig er veldig enkelt med naturlig glutenfritt mel :)


Denne oppskriften finnes i Norsk Cøliaki Forenings Glutenfrie Bakeskoles julekakehefte eller i boken Glutenfri mat godt og sunt fra Kolibri Forlag.

Krumkaker

1 kopp rismelk (fløte hvis du tåler melk)
1/2 kopp tofutti sour supreme (lett kulturmelk hvis du tåler)
4 ss sukker
2 ss potetmel
3 ss Toro Kakemiks
Litt vann

Prøvestek en runde, tilsett litt havre/risfløte (evt fløte)  hvis resultatet ikke blir sprøtt nok.


Les forøvrig Mari Hults  blogg om allergier og julemat