fredag 17. desember 2010

O julekaker med din glede

Det er relativt takknemmelig å være cøliaker i jula, julekaker blir oftest bare bedre av å bytte ut hvetemelet med glutenfrie mikser. Men det er jo gjerne litt verre med melkefrie og eggefrie alternativer - for å ikke snakke om nøttefrie alternativ.

Men her har du noen oppskrifter som godt mulig fremkaller spørsmålet "Neimen kan du spise disse da?"

Pepperkaker
(et "must" for meg iallefall) - denne oppskriften kaller jeg "Jørgen Hattemakers pepperkaker". En forbedret utgave av en oppskrift min mor så på NRK en gang på 70-tallet :)


125 gr mørk sirup 
125 gr sukker
0,5 dl vann
1 ts pepper
½ ts tørket ingefær
130 gr margarin (melkefri melange er det jeg bruker)
375 gr Toro fin kakemiks (1 pose)
1 ts xantangummi (kan sløyfes, men jeg synes deigen blir hakket bedre med det i )

Kok opp sirup, sukker vann og krydder, slå det over margarinen og rør inn melet.
Dette kan du gjøre for hånd, men går og fint i en kjøkkenmaskin.

La deigen stå kaldt til neste dag.

Når du tar deigen ut av bollen - del den opp i mindre emner og jobb litt med den så den blir god og myk.
Kjevle deigen tynn - den er ganske feit så du trenger lite mel på bordet - men bruk gjerne litt jyttemel til utbakingen.

Disse pepperkakene hever seg ikke, men skal bli knasende sprø. Derfor er det lurt at de er ganske tynne. 



Stekes på ca 170C i ca 10-15 minutter 

Legg på rist for avkjøling - og i metallboks for oppbevaring til jul...



Kakemenn
Disse er så gode at vi gjerne kan spise opp en porsjon før jul... Løsning: Bak en porsjon til.


200 gr sukker
150 gr smør eller margarin (melange melkefri er bra her)
3 dl lettrømme - eller 1 boks tofutti sour supreme
1 ts hornsalt
500 gr Semper fin melmix (grønn/naturlig fri for gluten) - eller tilsvarende mengde Toro Lys melmiks
1 ts vaniljesukker

Smelt smør/margarin. Rør sukkeret ut i smøret. 
Hell smør og sukker over i en bolle.
Bland så i rømmen.

Sikt hornsaltet i røren og tilsett melet litt om gangen til deigen blir fast. Bland alt godt sammen.
Du kan godt blande denne deigen for hånd.

La deigen hvile i en halv time.

Kjevle deigen til en ca ½ cm tykk leiv. Trykk ut kakemennfigurer.

Stekes midt i ovnen på 175C i ca 10 minutter.

Kakemennene skal være hvite eller lyse i fargen - noe som forøvrig er veldig enkelt med naturlig glutenfritt mel :)


Denne oppskriften finnes i Norsk Cøliaki Forenings Glutenfrie Bakeskoles julekakehefte eller i boken Glutenfri mat godt og sunt fra Kolibri Forlag.

Krumkaker

1 kopp rismelk (fløte hvis du tåler melk)
1/2 kopp tofutti sour supreme (lett kulturmelk hvis du tåler)
4 ss sukker
2 ss potetmel
3 ss Toro Kakemiks
Litt vann

Prøvestek en runde, tilsett litt havre/risfløte (evt fløte)  hvis resultatet ikke blir sprøtt nok.


Les forøvrig Mari Hults  blogg om allergier og julemat

2 kommentarer:

  1. Jeg har lett rundt i mange butikker i Oslo etter xantangummi, men de fleste har ikke engang hørt om det. Hvor kjøper du det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager sent svar, har ikke fått melding fra bloggen om at det var stilt et spørsmål...

      Xantangummi kan du enten kjøpe på helsekostbutikk, eller du kan kjøpe det ferdig blandet med litt sukker i form av Certo frysepulver - en pakke Certo tilsvarer ca 1 ts xantangummi.

      Slett