fredag 27. august 2010

Bagels, tjukke, runde og deilige!

I motsetning til sine fettere og kusiner donuten og smultringen, er bagel mat du kan spise med god samvittighet.

Bagel har en lang historie bak seg fra 1500-tallets Polen og frem til i dag.
Spesielt er det blant den jødiske befolkningen som brødet ble populært da det var relativt raskt å bake når sabbathen var over.

Her i Norge er bagel mest kjent som et amerikansk brød - noe som vel kan forklares med at bagels ble utrolig populært i USA i forrige århundre når salg av frosne brødvarer gjorde det mulig å sende brød over lengre avstander. Før dette hadde bagels blitt produsert i New York i lengre tid, hvor oppskrift og produksjonsmetode var forbeholdt et eget bagelsbakerlaug hvor medlemskap gikk i arv fra far til sønn.

Bagels er i all enkelhet basert på følgende ingredienser:
Mel, vann, salt, gjær - og gjerne sukker eller sirup. Jo høyere gluteninnhold i melet jo bedre...

Så skal bagelsene koke i vann før de stekes. Ofte bruker man sukkervann, eller pensler med egg eller melk for å kunne ha på sesamfrø eller valmuefrø - eller annet godt.

Så, da har vi utfordringen foran oss - et brød som trenger høy-gluten mel for å bli riktig bra.
Men det lar seg fint løse. Oppskriften her er ikke min, men den er hentet fra Cøliakiforeningens Bakeskole (NCF).

1 pk gjær
10 dl kaldt vann
3 ss fiberhusk
3 ss pofiber (ikke nødvendig men gir saftigere bakst etter frysing)
4 ss smør (olje fungerer finfint)
4 ss lys sirup
4 ts salt
250 gr Jyttemel
1 kg (2 pk) Semper Lavproteinmiks
(Semper Fin Mix grønn eller Dr. Scär Mix B kan brukes for naturlig glutenfri versjon)

Husk at med glutenfritt mel skal ikke nødvendigvis hele mengden benyttes. Hold av halve melmengden og ha i litt og litt til deigen har en fin konsistens. Er det mindre enn angitt så ikke putt i mer.

Bruker du fersk gjær - smulde gjæren i bollen og held på vann og rør ut.
Tørrgjær kan fint benyttes - gi den bare litt mer tid.

Visp fiberhusk og pofiber ut i vannet og la det svelle mens du finner frem de andre ingrediensene.
Tilsett smør/olje, sirup og salt
Bland i melet til deigen er smidig, men ikke for fast.

La deigen stå til kaldheving i 10 - 12 timer.

Har du hastverk? Bruk lunkent vann i stedet og la heve i 1 time. Best resultat får du alikevel med kaldheving.

Elt deigen og trill ut til ca 21 pølser. Form pølsene til store ringer og fest dem godt sammen.
Pass på at hullet blir relativt stort - bagelsen vil puffe ganske godt opp under koking.



La bagelsene heve i ca 25 minutter

Kok opp en stor kjele med vann og ha i ca 3 ss sukker pr liter vann.
Legg oppi et par bagels av gangen og la de koke i 3-4 minutter


Legg de kokte bagelsene på stekeplaten og dryss evt på sesamfrø/valmuefrø eller andre godsaker.

Stek bagelsene gyldne midt i ovnen på 225C i ca 25 minutter  




Som dere kan se, bagelsene blir skikkelig gyldne og delikate uten pensling - takket være sukkervannet.

Disse her er laget naturlig glutenfrie, men jeg anbefaler å bruke hvetestivelse hvis dere tåler det.
Resultatet blir bedre - spesielt merkbart etter noen timer i frysen.

Del de opp, smør på smøreost (eller soyavariant), ha på rikelig med salat og andre godsaker etter smak og nyt!

Disse har et høyere fiberinnhold enn vanlige bagels takket være bruken av jyttemel og pofiber.
Men husk at hva du har på bagelsene spiller en større rolle enn hva som er i deigen :)

mandag 9. august 2010

Grovbrød

Det er typisk for brødnasjonen Norge å fokusere på hvor grovt brødet er og måle sunnhet utfra dette.
Derfor har mange nydiagnostiserte, eller deres foresatte veldig fokus på hva som kan gjøres når man er nødt til å leve på brød stort sett bakt på stivelse.

La meg bare si at ja, glutenfritt brød kan ofte være finere enn skikkelig grovbrød. Men husk at det finnes andre kilder til kostfiber. For eksempel er et salatblad ikke bare pynt på skiven, men det er og en god kilde til fiber. Faktisk er det vel så mye fiber i et salatblad som i en kneipskive, om ikke mer.

Tilbake til grovt brød... Det er en del triks vi kan bruke, i tillegg til at en del av melblandingene vi har faktisk er ganske sunne og grove.
Har du hatt cøliaki en stund, og vet at du tåler havre - erstatt gjerne 100gr av melmiksen i en brødoppskrift med havre. Enten som hele flak eller du kan gi havren en omgang eller to i en blender for å lage havremel.

Frø av ulike slag er bra. Solsikkefrø, sesamfrø, linfrø eller gresskarfrø - alle gode eksempler på næringsrike tilskudd i kosten. Store frø er kanskje ikke alltid like populært hos barn, men sesamfrø pleier å være populært.

Du kan også tilsette fiber direkte - sukkerroefiber er et slikt tilskudd. Eller pofiber - rent potetfiber. Tips med pofiber er å ha i like mange ss pofiber som du bruker fiberhusk. Gjør brødet saftigere ved frysing.

Og husk at jyttemel er grovt og næringsrikt, men veldig kraftig smak. Og det er et tungt mel. Men det inneholder mer fiber enn sammalt hvete.

Ok, mye prat om fiber og lite oppskrifter...
Jeg skal komme med flere oppskrifter på  brød - men her er en oppskrift på et grovbrød med sirup. Mørk sirup er kjekt - ikke bare smaker det godt, men det gir brødet mer farge.


Grovbrød med sirup


9-10dl vann
1 pk gjær
2 ss fiberhusk/2 ts Xantangummi
2 ss mørk sirup
500 gr Toro lys melblanding
500 gr (1 pk) Semper Grov mix
250 gr Jyttemel
1,5 ts salt
1 ts bakepulver
1 dl olje

Varm opp vann til det blir lunkent, løs opp gjær i vannet. Rør inn sirupen.
Pisk inn fiberhusk og la svelle mens du finner fram de andre ingrediensene.
Ha i alt det tørre, og til slutt oljen.
Kjør i 3-4 minutter i kjøkkenmaskinen.
Hev til dobbelt størrelse
Del opp i 3 emner som bakes ut og legges på plate.
Dekk til med plast og la hevei 20-25 minutter
Pensle brødet med litt olje og prikk i det med gaffel.
Stekes på nederste rist ved 200 C i 30 minutter

søndag 1. august 2010

Turmat for matintoleranser

Sommerferien i år skulle tilbringes på Hardangervidda, etter krav fra 4-åring om fjelltur.

Etter å ha gått gjennom produktkatalogen til Real Turmat var det bare å innse at det stod sørgelig til med tilbud for oss som ikke nødvendigvis tåler alt... Veldig lite glutenfritt, noe laktosefritt, men kun én rett som var begge deler.

Så har vi jo dette med høyenergi mat - type sjokolade, rosiner og nøtter eller energybars... Enten inneholder de gluten, eller melk - og uansett inneholder de nøtter. Gah.

So, jeg googler litt rundt og snubler over den lille skatten "The Trailside Cookbook" - som og er oversatt til norsk. Leser du engelsk uten problem så er jo den orginale versjonen MYE billigere :)

Ikke bare har den nyttige tips om tørking av mat, den har gode råd om planlegging av menyer og pakking samt artige oppskrifter. Ingen oppskrifter er allergi/intoleransetilpasset - men det gir gode ideer :)

Og første skatt fra boken er "Granny's Granola Bars" - (Bestemors Müslikjeks) og de funker som bare tusan! Her er min tilpasning av denne oppskriften - nøttefri, melkefri og glutenfri :)

3 ss Melange uten salt og melk
280 gr Marsmallows (allerede her skjønner du dette MÅ bli bra ;-) )
5 dl blandede frø f.eks. 2 dl pinjekjerner, 2 dl solsikkefrø + 1 dl sesamfrø - men bruk gjerne linfrø og lignende også.
5 dl Corn flakes - jeg brukte Finax Krispiga Flingor for den har både bokhvete og maisflak
5 dl Müsli - jeg brukte Schär sin av latskap, men kan enkelt lage egen (skal legge ut oppskrift på min senere)

Smelt margarin i en stor kjele på middels lav varme, og ha i marshmallows i sakte og forsiktig mens du rører rundt. La hver marshmallow smelte før du har i neste.












Ha i alle de tørre ingrediensene i marshmallow-røren og bland godt sammen. Det kan være ganske tungt fordi det er klissete.













Ha alt ut på en smurt bakeplate eller plate kledd med bakepapir. Bre det jevnt utover og press det sammen til en flat pølse - f.eks. med å bruke bakepapiret.

















La det hele ligge i 15 minutter og kjøle seg ned før du kutter pølsen opp i passe store strimler som du så pakker inn i plast.

De holder seg gode og sprøe i minst 5 dager, og er knall som energi-boost på tur.

For veganere - jeg aner ikke om det finnes veganer-vennlig marshmallows, men hjemmelagde marshmallows (takk til Andreas Viestad) med agar kan være et alternativ.

Marshmallows er uansett knall å ha med på tur - sukkerbomber som i tillegg er lette :)

Jeg vil og slå et slag for amerikanske bokhvetepannekaker - syltetøy på pressflaske er jo lett å bære med, og du har enkelt en mettende og god frokost.

Disse er melkefrie og glutenfrie, og er du veganer eller ikke gidder å drasse med egg på tur så går det finfint og.

Før du drar hjemmefra blander du sammen følgende ingredienser i en plastpose - og zip-loc poser er det du skal ha... OBS: Denne oppskriften gir frokost og lunsj for to voksne og en 4-åring

12 ss toro kakemix/schär mix-C
12 ss bokhvetemel
1-2 ss sukker
2 ts bakepulver
1/2 - 1 ts salt

Hvis du nå skal droppe egg - ha i 2 ts maizenna

Så, når du kommer opp på fjellet har du i 2 egg (eller 2 ss vann og 2 ss olje om du hadde i maizenna tidligere)
5 dl vann
6 ss olje

















Rør godt og pakk ut Trangiaen mens røren sveller.

Skal du gjøre dette hjemme, og tåler melk - prøv å bytt ut vann med surmelk og bakepulver med natron.

Så er det bare å steke i vei, min nye non-stick panne behøvde ikke olje i det hele tatt.















Resten av frokosten på denne turen ble havregrøt. Blander du i rosiner og har på litt kanel og sukker - eller slenger på litt syltetøy er det jo en knall frokost. Porsjonspakk hver frokost i plastpose hjemme - ferdig blandet og ha i vann og kok opp. Viktig tips her er at Bjørn's Glutenfrie havregryn må koke i 10 minutter mens Sempers Glutenfrie Havre bare må koke i 3 min!

Middagen var litt ymse. Første kveld brukte vi Toros Taco gryte. Veldig populær hos 4-åringen men så full av salt at den aldri kommer i sekken igjen. De andre dagene lagde jeg risotto av Uncle Bens boil-in-a-bag ris kokt i buljong (Toro grønnsaksbuljong i terning - glutenfri og lett å ta med). Jeg hadde med kokte kikerter, bacon, tørket sopp, hakket tomat i papp-boks og forhåndstekt kjøttdeig i tillegg til porsjonsoppdelt og hakket løk, hvitløk og purre. Grønne linser passer og bra, de kan jo koke sammen med risen og veier lite - men fulle av proteiner.

Forøvrig: skal du ha med egg - ikke bruk penger på egg-holdere fra tur-butikker. Pakk eggene inn i bobleplast og legg dem i papp eller en plastpose. Mye enklere.

Og noe jeg erfarte fra turen - pakk hvert måltid i en pose og så hver dags måltider sammen i en egen pose.
Du slipper MYE roting i sekk etter ingredienser på den måten.

God tur!