søndag 1. august 2010

Turmat for matintoleranser

Sommerferien i år skulle tilbringes på Hardangervidda, etter krav fra 4-åring om fjelltur.

Etter å ha gått gjennom produktkatalogen til Real Turmat var det bare å innse at det stod sørgelig til med tilbud for oss som ikke nødvendigvis tåler alt... Veldig lite glutenfritt, noe laktosefritt, men kun én rett som var begge deler.

Så har vi jo dette med høyenergi mat - type sjokolade, rosiner og nøtter eller energybars... Enten inneholder de gluten, eller melk - og uansett inneholder de nøtter. Gah.

So, jeg googler litt rundt og snubler over den lille skatten "The Trailside Cookbook" - som og er oversatt til norsk. Leser du engelsk uten problem så er jo den orginale versjonen MYE billigere :)

Ikke bare har den nyttige tips om tørking av mat, den har gode råd om planlegging av menyer og pakking samt artige oppskrifter. Ingen oppskrifter er allergi/intoleransetilpasset - men det gir gode ideer :)

Og første skatt fra boken er "Granny's Granola Bars" - (Bestemors Müslikjeks) og de funker som bare tusan! Her er min tilpasning av denne oppskriften - nøttefri, melkefri og glutenfri :)

3 ss Melange uten salt og melk
280 gr Marsmallows (allerede her skjønner du dette MÅ bli bra ;-) )
5 dl blandede frø f.eks. 2 dl pinjekjerner, 2 dl solsikkefrø + 1 dl sesamfrø - men bruk gjerne linfrø og lignende også.
5 dl Corn flakes - jeg brukte Finax Krispiga Flingor for den har både bokhvete og maisflak
5 dl Müsli - jeg brukte Schär sin av latskap, men kan enkelt lage egen (skal legge ut oppskrift på min senere)

Smelt margarin i en stor kjele på middels lav varme, og ha i marshmallows i sakte og forsiktig mens du rører rundt. La hver marshmallow smelte før du har i neste.












Ha i alle de tørre ingrediensene i marshmallow-røren og bland godt sammen. Det kan være ganske tungt fordi det er klissete.













Ha alt ut på en smurt bakeplate eller plate kledd med bakepapir. Bre det jevnt utover og press det sammen til en flat pølse - f.eks. med å bruke bakepapiret.

















La det hele ligge i 15 minutter og kjøle seg ned før du kutter pølsen opp i passe store strimler som du så pakker inn i plast.

De holder seg gode og sprøe i minst 5 dager, og er knall som energi-boost på tur.

For veganere - jeg aner ikke om det finnes veganer-vennlig marshmallows, men hjemmelagde marshmallows (takk til Andreas Viestad) med agar kan være et alternativ.

Marshmallows er uansett knall å ha med på tur - sukkerbomber som i tillegg er lette :)

Jeg vil og slå et slag for amerikanske bokhvetepannekaker - syltetøy på pressflaske er jo lett å bære med, og du har enkelt en mettende og god frokost.

Disse er melkefrie og glutenfrie, og er du veganer eller ikke gidder å drasse med egg på tur så går det finfint og.

Før du drar hjemmefra blander du sammen følgende ingredienser i en plastpose - og zip-loc poser er det du skal ha... OBS: Denne oppskriften gir frokost og lunsj for to voksne og en 4-åring

12 ss toro kakemix/schär mix-C
12 ss bokhvetemel
1-2 ss sukker
2 ts bakepulver
1/2 - 1 ts salt

Hvis du nå skal droppe egg - ha i 2 ts maizenna

Så, når du kommer opp på fjellet har du i 2 egg (eller 2 ss vann og 2 ss olje om du hadde i maizenna tidligere)
5 dl vann
6 ss olje

















Rør godt og pakk ut Trangiaen mens røren sveller.

Skal du gjøre dette hjemme, og tåler melk - prøv å bytt ut vann med surmelk og bakepulver med natron.

Så er det bare å steke i vei, min nye non-stick panne behøvde ikke olje i det hele tatt.















Resten av frokosten på denne turen ble havregrøt. Blander du i rosiner og har på litt kanel og sukker - eller slenger på litt syltetøy er det jo en knall frokost. Porsjonspakk hver frokost i plastpose hjemme - ferdig blandet og ha i vann og kok opp. Viktig tips her er at Bjørn's Glutenfrie havregryn må koke i 10 minutter mens Sempers Glutenfrie Havre bare må koke i 3 min!

Middagen var litt ymse. Første kveld brukte vi Toros Taco gryte. Veldig populær hos 4-åringen men så full av salt at den aldri kommer i sekken igjen. De andre dagene lagde jeg risotto av Uncle Bens boil-in-a-bag ris kokt i buljong (Toro grønnsaksbuljong i terning - glutenfri og lett å ta med). Jeg hadde med kokte kikerter, bacon, tørket sopp, hakket tomat i papp-boks og forhåndstekt kjøttdeig i tillegg til porsjonsoppdelt og hakket løk, hvitløk og purre. Grønne linser passer og bra, de kan jo koke sammen med risen og veier lite - men fulle av proteiner.

Forøvrig: skal du ha med egg - ikke bruk penger på egg-holdere fra tur-butikker. Pakk eggene inn i bobleplast og legg dem i papp eller en plastpose. Mye enklere.

Og noe jeg erfarte fra turen - pakk hvert måltid i en pose og så hver dags måltider sammen i en egen pose.
Du slipper MYE roting i sekk etter ingredienser på den måten.

God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar