Jeg har hatt tilgang på hjemmelaget sylte i mange år, min mormor har laget store porsjoner og gitt vekk.
Men nå er hun blitt såpass gammel at jeg innser det er på tide å lære å lage det selv.
Og selvsagt må dette deles med dere :)
Finn en tynnribbe eller familieribbe i butikken. Nå før jul er det gjerne gode tilbud.
Del opp ribben i mindre stykker så du får plass i en gryte. Dekk til med vann og ha i en halv kaffekopp med grovsalt.
Kok i ca 2 timer på lav varme - kjøttet skal nesten falle fra hverandre.
Ta så en bit opp av kokevannet og skjær svoren av og fjern bein. Er svoren hel kan du gjerne bruke den i bunn og topp av formen - det gir ekstra binding. Men min ribbe hadde ferdig rutet svor - så da går den til hundene...
Kutt så kjøttet i småbiter - og du må arbeide raskt, mens kjøttet er skikkelig varmt. Har du engangshansker hjelper det veldig på.
Her ser du eksempel på ca størrelse på bitene:
Ha alt oppi en stor bolle, og når alt kjøttet er ferdig kuttet så har du i krydderet,
Krydderblanding for 2 kg rå ribbe er :
3 ss salt
1 toppet ts pepper
1 knivsodd nellik
I tillegg har du oppi en pose gelatinpulver som bindemiddel.
OBS! Er ribba mager bør du bruke litt mer gelatin - ellers vil den drysse.
Min ribbe på 3,7 kg var relativt mager, så jeg brukte 2 poser gelatinpulver - som gav godt resultat.
Bland krydder og gelatinpulver godt inn i kjøttet. Ta en prøvesmak. Kjøttet skal smake godt salt, ellers vil det ferdige produktet kjennes saltfattig. Husk at det er bedre å smake til med mer krydder enn å sitte med overkrydret produkt. Noen liker også tørket ingefær i sylta, men jeg synes den blir best uten.
Så er alt klart for å ha kjøttblandingen opp i en form og legge det i press.
Det skal finnes egne syltepresser (har hørt Jernia selger en til 199) men det hadde jeg ikke, så jeg brukte brødformer.
Jeg lot formene stå i en langpanne, så overflødig fett og kjøttsaft ble samlet opp. Og så lot jeg det hele stå kaldt natten over.
Resultatet ser du her - godt med fett i langpannen. Men kjøttet er godt og jevnt presset sammen.
Så er det bare å kutte opp sylta i mindre stykker - den tåler ikke å stå lenge. Så beste tipset er å ha så små porsjonspakker at den ikke blir dårlig i kjøleskapet. Jeg pakket de inn i aluminiumsfolie og plast og slengte alt i fryseren.
Av 3,7 kg rå ribbe ble det 1,8 kg ferdig sylte.
Julepålegget er reddet!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar