mandag 9. august 2010

Grovbrød

Det er typisk for brødnasjonen Norge å fokusere på hvor grovt brødet er og måle sunnhet utfra dette.
Derfor har mange nydiagnostiserte, eller deres foresatte veldig fokus på hva som kan gjøres når man er nødt til å leve på brød stort sett bakt på stivelse.

La meg bare si at ja, glutenfritt brød kan ofte være finere enn skikkelig grovbrød. Men husk at det finnes andre kilder til kostfiber. For eksempel er et salatblad ikke bare pynt på skiven, men det er og en god kilde til fiber. Faktisk er det vel så mye fiber i et salatblad som i en kneipskive, om ikke mer.

Tilbake til grovt brød... Det er en del triks vi kan bruke, i tillegg til at en del av melblandingene vi har faktisk er ganske sunne og grove.
Har du hatt cøliaki en stund, og vet at du tåler havre - erstatt gjerne 100gr av melmiksen i en brødoppskrift med havre. Enten som hele flak eller du kan gi havren en omgang eller to i en blender for å lage havremel.

Frø av ulike slag er bra. Solsikkefrø, sesamfrø, linfrø eller gresskarfrø - alle gode eksempler på næringsrike tilskudd i kosten. Store frø er kanskje ikke alltid like populært hos barn, men sesamfrø pleier å være populært.

Du kan også tilsette fiber direkte - sukkerroefiber er et slikt tilskudd. Eller pofiber - rent potetfiber. Tips med pofiber er å ha i like mange ss pofiber som du bruker fiberhusk. Gjør brødet saftigere ved frysing.

Og husk at jyttemel er grovt og næringsrikt, men veldig kraftig smak. Og det er et tungt mel. Men det inneholder mer fiber enn sammalt hvete.

Ok, mye prat om fiber og lite oppskrifter...
Jeg skal komme med flere oppskrifter på  brød - men her er en oppskrift på et grovbrød med sirup. Mørk sirup er kjekt - ikke bare smaker det godt, men det gir brødet mer farge.


Grovbrød med sirup


9-10dl vann
1 pk gjær
2 ss fiberhusk/2 ts Xantangummi
2 ss mørk sirup
500 gr Toro lys melblanding
500 gr (1 pk) Semper Grov mix
250 gr Jyttemel
1,5 ts salt
1 ts bakepulver
1 dl olje

Varm opp vann til det blir lunkent, løs opp gjær i vannet. Rør inn sirupen.
Pisk inn fiberhusk og la svelle mens du finner fram de andre ingrediensene.
Ha i alt det tørre, og til slutt oljen.
Kjør i 3-4 minutter i kjøkkenmaskinen.
Hev til dobbelt størrelse
Del opp i 3 emner som bakes ut og legges på plate.
Dekk til med plast og la hevei 20-25 minutter
Pensle brødet med litt olje og prikk i det med gaffel.
Stekes på nederste rist ved 200 C i 30 minutter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar