torsdag 29. desember 2011

Eltefritt brød

Nå har det vært lenge siden jeg la ut nye op hpskrifter her, men bloggen er alstå ikke død ennå.

Jeg prøvde eltefrie brød i vår med hell, men så glemt hele greia. Nå til jul husket jeg igjen på hvor godt brødet ble og tenkte jeg kunne unne meg dette igjen. Og ettersom eldstemann på 6 år ble vilt begeistret for resultatet så måtte jeg lage nytt brød lenge før jeg egentlig hadde trodd. Jeg lager vanligvis egne brød til han, for han tåler nemlig hvetestivelse.

Hvetestivelse gir jo oftest de luftigste glutenfrie brødene, men dette her er er vel så bra:)

Inspirasjonen min til eltefritt brød kommer fra dette innlegget på Khymos.org -  matkjemibloggen fremfor noen.
Jeg har bearbeidet oppskriften litt, og som den late baker jeg er bruker jeg tørrgjær. Har testet med lik mengde fersk gjær som i hans oppskrift, men synes ikke resultatet blir bedre enn med tørrgjær.

Her er altså min oppskrift:

100 gr havremel (havregryn malt i matmølle)
300 gr Schär Mix B
7 gr salt
1/4 ts tørrgjær (1,5-2 gr)
1 ts xantangummi
400 gr kaldt vann

Ha alt i en bolle og rør det sammen så det blir klumpefritt.
Jeg gjør det for hånd, for deigen er så liten at det er raskest.
Deigen er ganske klissete, og det er meningen.

Dekk til bollen med plast og sett den lunt til heving i romtemperatur.
La den stå i 12 - 20 timer, jo lengre jo bedre.

Hell så deigen ut på en melet flate (og er du like gniten som meg skraper du selvsagt godt ut av bollen...) - nok mel til at deigen ikke klistrer seg fast, men ikke for mye heller.
Trykk deigen flat og brett kantene inn mot midten.
Snu deigen og gjenta prosessen.

Dekk til deigen med et håndkle og la den stå og heve i 2 timer.

Ca 30 minutter før deigen er ferdig hevet forvarmer du ovnen til 230 C og setter en støpejernsgryte med lokk inni. Den skal bli helt varm. Du kan bruke en annen ildfast form med lokk og, men jeg er foretrekker støpejernsgryta mi.

Når deigen er ferdig hevet dumper du den rett ned i den varme pannen med bretten opp.
Sett på lokket og putt gryten inn i ovnen i 30 minutter.
Etter 30 minutter tar du av lokket og lar brødet steke i 15-20 minutter uten lokk.

Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.

Ingen brød blir helt like, men alle er luftige og gode.

 En annen bonus er at selv om det tar lang tid fra du begynner til du får ferdig brød, så er arbeidsmengden for brødet helt minimal. Så lite som 15 minutter totalt.