søndag 7. november 2010

Jula nærmer seg...

Og det er på tide å begynne med forberedelsene... Eller?

Jeg har hatt tilgang på hjemmelaget sylte i mange år, min mormor har laget store porsjoner og gitt vekk.
Men nå er hun blitt såpass gammel at jeg innser det er på tide å lære å lage det selv.

Og selvsagt må dette deles med dere :)

Finn en tynnribbe eller familieribbe i butikken. Nå før jul er det gjerne gode tilbud.
Del opp ribben i mindre stykker så du får plass i en gryte. Dekk til med vann og ha i en halv kaffekopp med grovsalt.
Kok i ca 2 timer på lav varme - kjøttet skal nesten falle fra hverandre.

Ta så en bit opp av kokevannet og skjær svoren av og fjern bein. Er svoren hel kan du gjerne bruke den i bunn og topp av formen - det gir ekstra binding. Men min ribbe hadde ferdig rutet svor - så da går den til hundene...

Kutt så kjøttet i småbiter - og du må arbeide raskt, mens kjøttet er skikkelig varmt. Har du engangshansker hjelper det veldig på.
Her ser du eksempel på ca størrelse på bitene:

Ha alt oppi en stor bolle, og når alt kjøttet er ferdig kuttet så har du i krydderet,
Krydderblanding for 2 kg rå ribbe er :
3 ss salt
1 toppet ts pepper
1 knivsodd nellik

I tillegg har du oppi en pose gelatinpulver som bindemiddel.
OBS! Er ribba mager bør du bruke litt mer gelatin - ellers vil den drysse.
Min ribbe på 3,7 kg var relativt mager, så jeg brukte 2 poser gelatinpulver - som gav godt resultat.

Bland krydder og gelatinpulver godt inn i kjøttet. Ta en prøvesmak. Kjøttet skal smake godt salt, ellers vil det ferdige produktet kjennes saltfattig. Husk at det er bedre å smake til med mer krydder enn å sitte med overkrydret produkt. Noen liker også tørket ingefær i sylta, men jeg synes den blir best uten.


Så er alt klart for å ha kjøttblandingen opp i en form og legge det i press.
Det skal finnes egne syltepresser (har hørt Jernia selger en til 199) men det hadde jeg ikke, så jeg brukte brødformer.


Fyll opp formen med kjøtt - men ikke helt til randen. Så må du finne en vekt som kan presse godt sammen. Jeg brukte en av de andre brødformene som flate til fordeling av vekt og lesset oppå noen steiner (ca 10 kg)

Jeg lot formene stå i en langpanne, så overflødig fett og kjøttsaft ble samlet opp. Og så lot jeg det hele stå kaldt natten over.
Resultatet ser du her - godt med fett i langpannen. Men kjøttet er godt og jevnt presset sammen.

Så er det bare å kutte opp sylta i mindre stykker - den tåler ikke å stå lenge. Så beste tipset er å ha så små porsjonspakker at den ikke blir dårlig i kjøleskapet. Jeg pakket de inn i aluminiumsfolie og plast og slengte alt i fryseren.

Av 3,7 kg rå ribbe ble det 1,8 kg ferdig sylte.
Julepålegget er reddet!