søndag 18. november 2012

Tynnlefser

Å bake tynnlefser er en av de mest utfordrende ting å gjøre for en glutenfri baker. Tynne lefser uten gluten lider ofte av at deigen blir alt for "kort". Den tynne leiven revner alt for ofte på veien fra bakebordet til takken.

Det finnes noen ganske gode oppskrifter, men jeg synes alikevel at deigene må behandles ytterst varsomt.

Så jeg satte meg ned og snakket med min 95 år gamle mormor, hvor mange tonn lefser og flatbrød den damen har bakt aner jeg ikke - men det er en god del.

Hun fant fram to av sine favorittoppskrifter, og så har jeg gjort dem om. Dette er de to:

Børsalæms

Læms er trøndersk for lefse, og Børsa er et sted i Sør-Trøndelag. 

½ kg moste poteter (Beate er best)
1 boks naturell soyaghurt eller 1/2 liter kulturmelk
½ kopp sukker
100 gr melkefri margarin eller meierismør - smeltet
1 ts bakepulver
Schär Mix B til passe fasthet (ca 500 gr) 

Mos potetene, gjerne i kjøkkenmaskinen. Mens potetene fortsatt er glovarme har du i 250 gr Mix B og blander godt. Dette gjøres for å lage litt stivelsesklister, som gir smidigere deig.
Ha i resten av ingrediensene unntatt melet, bland godt.
Tilsett så litt etter litt resten av melet til passe fasthet.
Deigen skal ikke være helt fast, da den skal stå over natten.

Beste tips jeg kan gi er at den skal være litt porøs og henge litt igjen på fingeren.
Er den fortsatt klissete neste dag kan du alltids kna inn litt mer mel.

Del opp i emner som når du ruller sammen blir ca 5 cm i diameter og kjevle tynne.

Jeg foretrekker rismel til utbaking, det er det nærmeste jeg kommer skikkelig "grøpp".

Stekes på 7 på takken - tar det for lang tid skrur du varmen opp.


Lagres tørre og bløtes opp før servering. 
Smøres med smørkrem (melis, smør/margarin, vaniljesukker og litt kanel)

Du kan selvsagt også bløtlegge og smøre med en gang, og så fryse ned.


Jølsterlefse

6 dl kefir eller naturell Soyaghurt
4 dl hmelk eller soyamelk/havremelk med 1 ss olje ekstra
2 ts sukker
3 ts hjortesalt
2 ts bakepulver
1,5 kg Schär Mix B

bland alt unntatt 500gr Mix B godt sammen. Tilsett så litt etter litt av melet til passe konsistens.
Som med forrige oppskrift skal denne stå over natten, så skal være smidig men bittelitt klissete.

Kjevles tynne og stekes på 7 på takken.



Disse lefsene skal tradisjonelt serveres med "kling", men smørkrem fungerer også.
Her er oppskrift på kling:

Kling:

1 kg smør (melange melkefri)
3 dl fløte (soyafløte eller havrefløte)
5 dl rømme (soyarømme eller soyaghurt - du kan evt ta 5 dl havrefløte og tilsette 2 ts nøytral eddik)
2 ts kanel 
3-4 dl sukker

Disse kan og utmerket smøres og fryses, eller bare oppbevares tørre og så bløtes ved behov.

Denne lefsen er også utmerket som matlefse. Kutt ut sukkeret (kun 2 ts uansett) og voilá...

Begge lefsene avkjøles på rist før de stables. Legger du de under litt press mens de er litt lunkne blir de flatere og lettere å oppbevare




Dette er noen av de beste deigene jeg har jobbet med. Spesielt Jølsterlefsen var som å bake med glutenmel...

Og de var helt fine å rulle sammen etter oppbløting og påsmørning.


Perfekt tykkelse!