fredag 17. desember 2010

O julekaker med din glede

Det er relativt takknemmelig å være cøliaker i jula, julekaker blir oftest bare bedre av å bytte ut hvetemelet med glutenfrie mikser. Men det er jo gjerne litt verre med melkefrie og eggefrie alternativer - for å ikke snakke om nøttefrie alternativ.

Men her har du noen oppskrifter som godt mulig fremkaller spørsmålet "Neimen kan du spise disse da?"

Pepperkaker
(et "must" for meg iallefall) - denne oppskriften kaller jeg "Jørgen Hattemakers pepperkaker". En forbedret utgave av en oppskrift min mor så på NRK en gang på 70-tallet :)


125 gr mørk sirup 
125 gr sukker
0,5 dl vann
1 ts pepper
½ ts tørket ingefær
130 gr margarin (melkefri melange er det jeg bruker)
375 gr Toro fin kakemiks (1 pose)
1 ts xantangummi (kan sløyfes, men jeg synes deigen blir hakket bedre med det i )

Kok opp sirup, sukker vann og krydder, slå det over margarinen og rør inn melet.
Dette kan du gjøre for hånd, men går og fint i en kjøkkenmaskin.

La deigen stå kaldt til neste dag.

Når du tar deigen ut av bollen - del den opp i mindre emner og jobb litt med den så den blir god og myk.
Kjevle deigen tynn - den er ganske feit så du trenger lite mel på bordet - men bruk gjerne litt jyttemel til utbakingen.

Disse pepperkakene hever seg ikke, men skal bli knasende sprø. Derfor er det lurt at de er ganske tynne. 



Stekes på ca 170C i ca 10-15 minutter 

Legg på rist for avkjøling - og i metallboks for oppbevaring til jul...



Kakemenn
Disse er så gode at vi gjerne kan spise opp en porsjon før jul... Løsning: Bak en porsjon til.


200 gr sukker
150 gr smør eller margarin (melange melkefri er bra her)
3 dl lettrømme - eller 1 boks tofutti sour supreme
1 ts hornsalt
500 gr Semper fin melmix (grønn/naturlig fri for gluten) - eller tilsvarende mengde Toro Lys melmiks
1 ts vaniljesukker

Smelt smør/margarin. Rør sukkeret ut i smøret. 
Hell smør og sukker over i en bolle.
Bland så i rømmen.

Sikt hornsaltet i røren og tilsett melet litt om gangen til deigen blir fast. Bland alt godt sammen.
Du kan godt blande denne deigen for hånd.

La deigen hvile i en halv time.

Kjevle deigen til en ca ½ cm tykk leiv. Trykk ut kakemennfigurer.

Stekes midt i ovnen på 175C i ca 10 minutter.

Kakemennene skal være hvite eller lyse i fargen - noe som forøvrig er veldig enkelt med naturlig glutenfritt mel :)


Denne oppskriften finnes i Norsk Cøliaki Forenings Glutenfrie Bakeskoles julekakehefte eller i boken Glutenfri mat godt og sunt fra Kolibri Forlag.

Krumkaker

1 kopp rismelk (fløte hvis du tåler melk)
1/2 kopp tofutti sour supreme (lett kulturmelk hvis du tåler)
4 ss sukker
2 ss potetmel
3 ss Toro Kakemiks
Litt vann

Prøvestek en runde, tilsett litt havre/risfløte (evt fløte)  hvis resultatet ikke blir sprøtt nok.


Les forøvrig Mari Hults  blogg om allergier og julemat

søndag 12. desember 2010

St. Lucia og Lussekattene

I morgen er det Lucia, og dette innlegget burde sånn sett ha kommet litt før, så dere hadde mulighet til å lage disse klare på forhånd.
Nuvel, julestria har tatt meg og jeg har derfor ikke bakt de før i dag selv...

Lussekatter skal i følge Wikipedia ikke være kalt opp etter Lucia, men etter Lucifer. Det var gode boller til snille barn, farget knallgule med safran for å holde Lucifer selv borte. Og det er nok mer tilfeldig enn med hensikt at de forbindes kun med 13 desember.

Så bollene har definitivt en viktig misjon, selv på andre dager enn St. Lucia...

Oppskriften jeg bruker her har jeg fått av en venn - som jeg tror har funnet den i en svensk bok.
Men jeg har justert ned mengden safran - som er kraftig på smak.


Glutenfrie Lussekatter:

75gr smør el margarin
2 dl melk el havremelk
1 pk gjær
1 dl kesam el soyarømme
1 dl sukker
1 egg (kan erstattes med 2 ss vann, 1 ss olje, 1 ts maisenna)
0,25 gr Safran
1 krm salt
500 gr Semper Lavproteinmiks

Smelt smør, hell i melken og la det bli lunkent.
Smuldre og rør ut gjæren i melken - eller tilsett tørrgjær sammen med sukkeret.

Tilsett kesam, sukker, egg, safran og salt.
Arbeid inn melet i blandingen - gjerne i en kjøkenmaskin.
Som alltid, baker du glutenfritt - ikke hell alt melet oppi med en gang, hold 1/5 tilbake og vurder etterhvert. I dag brukte jeg ca 100 gr mer mel enn oppskriften tilsier - pluss mel til utbaking. Sist litt mindre...

La deigen heve under plast til dobbelt størrelse (ca 30 min).
Trill deigen ut til en pølse og del den i 14-16 emner 

Trill så hvert emne til en tykk pølse og form den til en S

Pynt med rosiner og la etterheve lunt i ca 30 minutter.
Sett ovnen på 250C

Pensle lussekattene med egg - eller nøytral olje om du ikke tåler/vil bruke egg - og stek midt i ovnen i ca 7 minutter.

Prøv å la være å spise opp alle sammen så du har til dagen etterpå - men det er vanskelig...


God feiring!